Pittsburgh Steelers

Pittsburgh Steelers

Pittsburgh Steelers är en av de allra mest framgångsrika klubbarna i den nordamerikanska fotbollsligan NFL:s historia. Bland annat är Steelers det enda laget som har vunnit den prestigefyllda Super Bowl sex gånger. Klubbens namn syftar på Pittsburghs stålindustri som har gett staden dess smeknamn “Steel City”. Steelers grundades år 1933 av familjen Rooney som fortfarande står som ägare till klubben.

Från början hette klubben Pittsburgh Pirates men namnet har ändrats ett antal gånger genom åren, bland annat under andra världskriget då man på grund av en akut rådande brist på spelare slog sig samman med andra klubbar för att kunna fortsätta spela i NFL. Det där med namnfrågan är dock ett sedan länge avklarat ärende då Pittsburgh Steelers är ett av de allra starkaste varumärkena i hela världen.

Precis som sin motsvarighet i hockey är National Football League (NFL) indelad i två konferenser, American Football Conference och National Football Conference. De båda konferenserna är dessutom indelade i fyra divisioner med fyra klubbar i varje. För Steelers del spelar man i American Football Conference, i divisionen AFC North.

Klubbens hemmaarena är den mäktiga Heinz Field Stadium, belägen mitt i smeten i centrala Pittsburgh. Arenan invigdes under pompa och ståt den 18 augusti 2001 och har en publik kapacitet på 65 000 åskådare när Steelers spelar sina hemmamatcher där, medan den kan ta in 67 000 åskådare vid ishockeymatcher.

Varenda hemmamatch som Steelers har spelat, innan Heinz Field blev klubbens hemmaarena höll man till på Three Rivers Stadium, sedan 1972 har det varit lapp på luckan vilket är en liten fingervisning om intresset för amerikansk fotboll i Pittsburgh.

Den 1 januari 2011 spelades den årliga utomhusmatchen NHL Winter Classics på Heinz Field Stadium då stadens stolthet Pittsburgh Penguins mötte Washington Capitals.

Färgerna som gäller för Steelers vid lagets hemmamatcher är svart tröja med gula ärmar och vit text samt gula byxor med svarta revärer. Vid bortamatcher spelar man i vit tröja med gula ärmar och svart text samt gula byxor med svarta revärer. När det gäller spelarnas hjälmar är det följande färger som gäller; svart med gula, röda och blåa fyruddiga stjärnor i vit cirkel på höger sida.

En ganska intressant och tillika unik detalj med Steelers är att klubbens elitlag bara haft tre tränare sedan 1969. Chuck Noll, Bill Cowher och Mike Tomlin är namnen på denna trio som alltså har styrt Steelers skuta i både med- och motgång sedan 60-talet.

Copyright © 2021 pittsburgh.se | Design by ThemesDNA.com
top