Pittsburgh Riverhounds

Pittsburgh Riverhounds

När amerikanerna talar om fotboll så är det i 99 fall av 100 den amerikanska varianten som man tänker på, som spelas i National Football League och som har stora likheter med engelsk rugby. Den typ av fotboll som man syftar på i såväl Europa som i övriga delar av världen finns visserligen också i USA, där man kallar den soccer, men är inte på långa vägar lika populär och utbredd i landet som amerikansk fotboll.

När landet stod värd för fotbolls-VM 1994, då det svenska landslaget grävde brons i USA, så sägs det till exempel att strax innan president Bill Clinton skulle inviga mästerskapet med ett kort tal så bad han sina medarbetare att kortfattat förklara för honom vad denna för honom så märkliga sport gick ut på. President Clinton hade nämligen ingen aning om vad soccer var för något.

Men även om fotbollen i USA lever i skymundan för andra sporter, såsom baseball, ishockey, basket och amerikansk fotboll så växer den sakta men säkert i popularitet hos gemene man. I de allra flesta större städer i Amerika finns det minst ett fotbollslag och detta gäller givetvis även för Pittsburgh, Pennsylvania. Stadens fotbollsklubb heter Pittsburgh Riverhounds och spelar i den amerikanska fotbollsligan United Soccer League. Klubben ägs sedan starten 1998 av Terry “Tuffy” Shallenberger.

“The Hounds”, som klubben kallas i folkmun, spelar sina hemmamatcher på Highmark Stadium, en arena som har en publik kapacitet på 3 500 åskådare och som ligger ganska centralt till på Station Square. Pittsburgh Riverhounds spelar alla sina hemmamatcher i gula tröjor, svarta byxor och gula strumpor medan alla bortamatcher utkämpas i blå- och svartrandig tröja, blå byxor och blå strumpor. Logotypen består av ett hundhuvud som till viss del påminner om Disneyfiguren Zeke Varg.

Till stor del beroende på det minst sagt svala intresset hos den amerikanska allmänheten när det handlar om soccer så hade Pittsburgh Riverhounds svårt att under de första åren hitta sponsorer. Men i takt med att sporten har blivit mer och mer uppmärksammad i USA har detta bekymmer blivit historia. På senare år har klubben även kunnat sända sina matcher live på både radio och i tv. Man har även tagit sociala medier till hjälp i syfte att nå ut till en ännu större publik. Bland annat har man synts på både Facebook och på YouTube där matcherna har streamats.

Supporterstödet har också ökat på senare år. I november 2007 bildades klubbens första supporterklubb, The Steel Army.

Copyright © 2021 pittsburgh.se | Design by ThemesDNA.com
top