Sidney Crosby

Sidney Patrick Crosby föddes den 7 augusti 1987 i Halifax, Nova Scotia i Kanada. Han brukar ofta kallas för “The next one” eller “Sid to kid” i NHL-sammanhang. Det här med “The next one” har att göra med att många siar om att han kommer att efterträda Wayne Gretzky på den absoluta hockeytronen. Gretzky själv säger sig vara övertygad om att Crosby kommer att krossa flera av hans tidigare rekord.

Crosby draftades av Pittsburgh Penguins 2005 och gjorde debut i klubben som 18-åring. Han har spelat för klubben sedan dess, med tröjnummer 87. Redan första säsongen presenterade han sig för den nordamerikanska publiken genom att göra 102 poäng och komma tvåa i den totala rookieligan, tätt efter ettan Alexandr Ovetjkin.

Året därpå fick den unge kanadensaren fullständig upprättelse genom att som den yngste spelaren någonsin fullständigt krossa allt annat motstånd och vinna poängligan med 120 poäng, via 36 mål och 84 assist. Man skulle kunna skriva en hel bok om Sidney Crosbys makalösa framgångar i NHL men låt oss ändå vara nöjda med att skrapa lite på ytan och nämna i vart fall några av hans stordåd.

Två år efter debuten i klubben blev Crosby i maj 2007 utsedd till lagkapten. Han var inte ens fyllda 20 år och blev därmed den yngste lagkaptenen någonsin i NHL. Säsongen 2008–2009 vann Penguins Stanley Cup och det gjorde att herr Crosby blev den yngste lagkaptenen någonsin som fått lyfta den berömda bucklan.

Det har fullständigt regnat olika utmärkelser över Sidney Crosby och det är därför inte så lite svårt att reda ut vilka av “The next ones” bedrifter som är mer värdefulla än andra. Men låt oss ändå konstatera att han som spelare i det kanadensiska landslaget i ishockey har bärgat guldet i de olympiska vinterspelen två gånger, på hemmaplan i Vancouver 2010 och i ryska Sotji 2014. Han har dessutom knipit VM-guldet i Prag 2015 med samma landslag och vunnit både guld (2005 i Grand Forks) och silver (2004 i Helsingfors) i JVM med Kanadas juniorlandslag. Till denna meritlista ska vi även lägga till det tidigare faktum att Sidney Crosby har vunnit Stanley Cup med sitt kära Pittsburgh Penguins inte mindre än tre gånger; 2009, 2016 och 2017. Dessutom har han ett guld i World Cup (2016 i Toronto) på sitt samvete också.

Det är som synes ganska lätt att förstå hur det kan komma sig att Sidney Crosby bär smeknamnet “The next one”.

Copyright © 2021 pittsburgh.se | Design by ThemesDNA.com
top