Mario Lemieux

Mario Lemieux, eller “Super Mario” som han kallades under sina 15 år i NHL, är en numera pensionerad ishockeyspelare. Han föddes i Montreal i den kanadensiska delstaten Quebec den 5 oktober 1965, i en familj som härstammar från franska invandrare. Man kan säga att Mario Lemieux växte upp med ishockeyn precis runt hörnet då han som barn bodde strax intill den arena där stans stolta NHL-lag Montreal Canadiens spelade sina hemmamatcher. Detta bidrog till att så gott som varenda unge i kvarteret drömde om att bli hockeyproffs som vuxen. För lille Mario skulle den drömmen komma att bli sann. Många anser nämligen att Mario Lemieux är den genom tiderna bäste hockeyspelaren.

Nåväl, tillbaka till den unge kanadensarens barndom. Det blev ganska naturligt för Mario att börja spela hockey då Canadiens på den tiden var ett av de mest tongivande lagen i den nordamerikanska hockeyligan. Han kom med i ett ungdomslag och visade ganska snabbt lovande talanger på isen. Som 17-åring började han spela juniorhockey och sedan gick det av bara farten. Hans unika talanger uppmärksammades av NHL och som 19-åring blev han draftad som nummer 1 i den årliga draften av Pittsburgh Penguins. Lemieux debuterade i sin nya klubb säsongen 1984–85.

Det uppstod till en början diverse språkliga problem för den unge kanadensaren när han anlände till sin nya klubb. Herr Lemieux kom som bekant från den fransktalande delen av Kanada och kunde inte ett ord engelska. Detta blev han tvungen att ta tag i direkt när han landade på amerikansk mark, vilket han lyckades med över förväntan.

Blott sex dagar efter han 19-årsdag, den 11 oktober 1984, inleddes en hockeykarriär som fullständigt saknar motstycke i NHL:s långa historia. I sin första match med Penguins, borta mot Boston Bruins, fintade Lemieux upp Bruins målvakt Pete Peeters på läktaren och stänkte in pucken i mål. I sin första NHL-match. I sitt första byte och med sitt allra första skott. Sensationen var ett faktum. Super Mario Lemieux hade presenterat sig för hockeyvärlden.

Mario Lemieux är unik på många sätt och vis. Dels på grund av sin enorma talang som spelare, men också för att han under hela sin NHL-karriär, som sträcker sig över 15 säsonger i ligan, har varit Pittsburgh Penguins trogen. Han har satt en hel mängd olika rekord och har vunnit Stanley Cup med sin klubb samt VM med Kanadas landslag, för att bara nämna några bedrifter som spelaren med tröjnummer 66 har åstadkommit.

Copyright © 2021 pittsburgh.se | Design by ThemesDNA.com
top