Pittsburgh Penguins

Pittsburgh Penguins är namnet på hockeyklubben som sedan 1967 spelar i den nordamerikanska hockeyligan NHL. Klubben har sin hemvist i Pittsburgh, Pennsylvania där jättearenan PPG Paints Arena, en inomhusarena mitt i centrala Pittsburgh, används av Penguins som arena där de spelar sina hemmamatcher. PPG Paints Arena kan ta in 18 387 åskådare vid hockeymatcher. Arenan har även använts för andra publika evenemang. Bland annat har UFC arrangerat MMA-galor här.

National Hockey League (NHL) är traditionellt indelad i två konferenser, Eastern och Western Conference som båda består av två divisioner. Pittsburgh Penguins spelar i Eastern Conference i Metropolitan Division tillsammans med Carolina Hurricanes, Columbus Blue Jackets, New Jersey Devils, New York Islanders, New York Rangers, Philadelphia Flyers och Washington Capitals.

Penguins har genom åren förfogat över ett antal riktigt stora megastjärnor i sin spelartrupp. Den absolut starkast lysande stjärnan av dem alla är nog utan tvivel den kanadensiske forwarden Mario “Super Mario” Lemieux, som idag är ägare av klubben efter att han i slutet av 1990-talet räddade klubben från ekonomisk kollaps genom att helt sonika köpa den. Men det finns givetvis en lång rad andra namn på spelare som har spelat för Penguins och som man därför nästan måste nämna i detta sammanhang. Jaromir Jagr, Paul Coffey, Joe Mullen och Tom Barrasso är en handfull av dessa namnkunniga spelare. Idag lever klubben stort på att en annan kanadensisk puckkonstnär leder laget som lagkapten, nämligen Sidney “The Next One” Crosby.

Ett flertal svenska spelare har också försvarat klubbens färger på isen genom åren. Åren 2001 till 2003 stod till exempel Johan Hedberg i målet. Andra spelare från Sverige som kan nämnas är Ulf Samuelsson, Markus Näslund, Tomas Sandström och Dick Tärnström.

Penguins har, likt många andra klubbar i ligan, haft både toppar och djupa dalgångar under resans gång. Klubben har till exempel vunnit Stanley Cup fyra gånger medan man andra perioder har brottats med stora problem rörande såväl pengar som internt strul.

Klubbens logotype är pingvinen som är upphovet till klubbnamnet. De färger man spelar i är svart, guld och vitt.

Om du besöker Pittsburgh så är det ett hett tips att försöka se någon av Penguins hemmamatcher, speciellt om du aldrig har sett en NHL-match live tidigare. Stämningen på läktarna är obeskrivlig när publiken hejar fram sina hjältar till seger. Amerikanerna älskar verkligen sin hockey och det är väldigt lätt att dras med av den intensiva stämningen i arenan under tiden som matcherna pågår.

Copyright © 2021 pittsburgh.se | Design by ThemesDNA.com
top